Gouden Spike Jeugd Sprinttoernooi

Sprint naar Succes

In de zoektocht naar manieren om kinderen meer te laten bewegen en sportieve kansen te bieden, is een bijzonder project ontstaan: het Gouden Spike Jeugd Sprinttoernooi voor basisscholen. Dankzij de samenwerking tussen Bewegingsambassadeurs, Leidse basisscholen, Leiden Atletiek, De Gouden Spike, Topsport Leiden en Schoolsport 071, werd dit toernooi een groot succes. Sander van Weerlee-Feenstra, een van de drijvende krachten achter Bewegingsambassadeurs, vertelt over de totstandkoming van dit inspirerende project en de impact ervan op de kinderen.

Een beweegmoment voor Iedereen

“Het idee kwam vanuit Gouden Spike,” begint Sander. “Ze vroegen me of we iets konden organiseren met een basisschool sprinttoernooi. Met dat verzoek in mijn achterhoofd, ben ik gaan nadenken over hoe we kinderen, vooral die van kansontwikkelingsscholen, een extra beweegmoment konden bieden.” De term ‘kansontwikkelingsscholen’ verwijst naar scholen waar veel kinderen van gezinnen met een lagere sociaaleconomische status (SES) zitten. Deze kinderen hebben vaak minder toegang tot sportieve activiteiten buiten schooltijd, iets wat Sander en zijn team wilden veranderen.

Bewegingsambassadeurs nam de leiding in het coördineren van het Gouden Spike project. Samen met Leiden Atletiek en De Gouden Spike stelden zij een programma samen dat scholen zou ontzorgen en tegelijkertijd de kinderen een waardevolle ervaring zou bieden. “We wilden het zo makkelijk mogelijk maken voor de scholen, zodat ze alleen maar hoefden in te stappen zonder extra werk. Tegelijkertijd wilden we een leuk en stimulerend beweegmoment creëren voor de kinderen,” legt Sander uit.

Een Viertrapsraket naar de Sprintfinale

Het project richtte zich op leerlingen uit groep 5 tot en met 8, wat neerkomt op kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Sander en zijn team wisten uiteindelijk bijna 700 leerlingen te bereiken, verdeeld over 30 groepen van 7 verschillende scholen. Maar het was niet zomaar een sprinttoernooi; het project volgde een zorgvuldig uitgedachte ‘viertrapsraket’, zoals Sander het noemt.

“De eerste stap was een presentatie met een topsporter. Nick van Schagen en Joas van Hellemondt waren de topatleten van Leiden Atletiek die de klassen hebben geënthousiasmeerd. Zij vertelden iets over de Gouden Spike en over hun eigen carrière. Op deze manier kregen de leerlingen een goede voorbereiding op wat er hen te wachten stond. Iedere presentatie duurde maximaal een half uur.”

De tweede stap betrof de voorbereiding van de gymlessen. Sander en een collega hadden lessen ontwikkeld die met de vakleerkrachten werden afgestemd. “We zorgden ervoor dat alles soepel verliep en dat de lessen aansloten bij wat de kinderen leuk vinden en wat ze nodig hebben,” zegt hij.

In de derde fase kwamen de trainers van Leiden Atletiek in actie. Zij zorgden voor de baan en het benodigde materiaal, waardoor de scholen volledig werden ontzorgd. “Het was prachtig om te zien hoe de kinderen met een glimlach de baan verlieten,” herinnert Sander zich.

De laatste stap was het selecteren van de snelste kinderen uit elke klas. “Die werden via de vakleerkrachten uitgenodigd voor de finale, en de leerkrachten namen vervolgens contact op met de ouders,” legt Sander uit. Dit resulteerde in een spannende sprintfinale op 25 mei, waar 32 kinderen hun snelheid konden tonen.

Hoewel het toernooi op zichzelf al een groot succes was, zijn de ambities van De Gouden Spike en Bewegingsambassadeurs groter. De Gouden Spike, een stichting zonder winstoogmerk, wil haar status versterken en meer internationale atleten aantrekken. Voor Bewegingsambassadeurs ligt de focus op het overbruggen van de kloof tussen theorie en praktijk in het onderwijs.

“Wij willen de procesbegeleider zijn die meedenkt met beleidsmakers en tegelijkertijd helpt bij de uitvoering op de werkvloer,” legt Sander uit. Met hun achtergrond in het onderwijs begrijpen Sander en zijn team de uitdagingen waar scholen mee te maken hebben en zijn ze goed uitgerust om hen te ondersteunen bij projecten als deze.

Het Gouden Spike Jeugd Sprinttoernooi is meer dan alleen een sportevenement; het is een stap richting een toekomst waarin alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, gelijke kansen krijgen om te sporten en te bewegen. Dankzij de inzet van Bewegingsambassadeurs en hun partners, en de steun van het Sportakkoord, hebben honderden kinderen een onvergetelijke ervaring gehad en is de basis gelegd voor nog veel meer succesvolle initiatieven in de toekomst.

8

Scholen deelgenomen

700

Deelnemers

5.000,-

Bijdrage Sportakkoord

Benieuwd naar de mogelijkheden?