girls waterpolo

ledenbehoud en werving

In waterpolo blijkt het voor meisjes vaak moeilijk om een team te vinden dat past bij hun niveau. Vanwege de beperkte aantallen en het imago van de sport, is het noodzakelijk om te onderzoeken hoe de sport inclusiever gemaakt kan worden. De Leidse waterpolovereniging  ZVL-1886 heeft vanuit het Sportakkoord gelden aangevraagd voor een meerjarig project gericht op ledenbehoud en ledenwerving voor meisjes waterpolo in de gehele regio.

Alida Olijve (coördinator van de waterpoloschool van ZVL-1886) en oud-Olympisch kampioen Iefke van Belkum, voormalig speelster van het Nederlands team  en technisch directeur van ZVL-1886, zijn de initiatiefnemers van het project. “Het doel is om gelijke kansen te bevorderen voor meisjes binnen de waterpolosport, door middel van regionale en internationale samenwerking, trainingen en evenementen”, vertelt Van Belkum. “Eén van de uitdagingen is het afhaakpercentage bij meisjes tussen de 14 en 18 jaar. Vanaf de leeftijdscategorie U16 worden de teams gesplitst, waarbij minimaal negen dames nodig zijn voor een volwaardig team. We zien vaak dat de aantallen per vereniging ontoereikend zijn om iedereen op haar niveau te kunnen laten sporten. Daarom zijn we dit project gestart.”

Samen sterker

ZVL-186 werkt samen met zeven verenigingen om elkaar te versterken. Er is een groep van 40 meisjes uit de Bollenstreek bij elkaar gebracht. Van Belkum: “De meisjes trainen regelmatig samen en zijn zelfs een week naar Boedapest geweest voor een kick-off evenement met Hongarije, gefinancierd uit eigen middelen. In het project zijn ook Griekse en Spaanse ploegen aangesloten, we verwachten ook die kant op te gaan de komende jaren.
Daarnaast hebben ze een clinic gehad van Jong Oranje en staan er bezoeken aan uitzwaaiwedstrijden van het nationale damesteam op de planning. Komend seizoen worden er trainerscursussen aangeboden, en in mei 2025 komt een Hongaarse ploeg naar Leiden. Door deze gezamenlijke activiteiten voelen de meisjes zich comfortabel en gaan ze zich binnen hun eigen vereniging anders gedragen, op een positieve manier.”

waterpolo als middel

Van Belkum hoopt dat dit er uiteindelijk voor zorgt dat de meisjes langer blijven sporten. “En dan hoeft dat niet eens per se waterpolo te zijn, al hebben we dat natuurlijk wel het liefst. Het is een meerjarenplan van vier jaar waar we ons aan committeren, dus we kunnen niet gelijk zeggen dat het geslaagd of mislukt is. Het doel is om het project over 2 jaar goed te evalueren en dan met een nieuwe groep van 2015/2016 te starten en dit een continue proces te laten worden. Het is niet klaar na 4 jaar, maar het doel is echt om dit zelf te kunnen continueren. Wat we daarom nu al wel doen, is het nauwkeurig in kaart brengen van de in- en uitstroom en het verzamelen van zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens. Daarvoor kijken we naar het aantal damesteams in de regio en de ervaringen/ontwikkelingen van de meisjes. ”

“We focussen ons daarnaast ook op het bereiken van nieuwe meiden. Er worden vriendinnetjestrainingen georganiseerd om nieuwe meisjes kennis te laten maken met de sport. Daarnaast willen we komend seizoen ook de scholen betrekken. Uiteindelijk staat het allemaal in het teken van het plezier van die meiden, en er met elkaar alles aan doen dat zij op hun eigen niveau actief kunnen blijven sporten.”

1

Internationale trip

40+

Deelnemers

5.000,-

Bijdrage Sportakkoord

Benieuwd naar de mogelijkheden?